ΠΩΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ Η ΝΑΛΟΞΟΝΗ;

Η ναλοξόνη πρέπει να χορηγείται σε κάθε άτομο που παρουσιάζει σημεία υπερδοσολογίας οπιοειδών ή όταν υπάρχει υποψία υπερδοσολογίας. Μπορεί να χορηγηθεί ως ρινικό σπρέι (NARCAN® ή NYXOID®), το οποίο είναι αρκετά εύχρηστο για όλους, ή μπορεί να γίνει ένεση στους μυς, κάτω από το δέρμα ή στις φλέβες.

ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΝΑΛΟΞΟΝΗ;

$

Άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση οπιοειδών

$

Άτομα που κάνουν χρήση συνταγογραφούμενων οπιοειδών χωρίς ιατρική επίβλεψη

$

Άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις οπιοειδών για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

$

Έχουν πάρει εξιτήριο από επείγουσα ιατρική περίθαλψη μετά από υπερδοσολογία οπιοειδών

$

Λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα οπιοειδών παρατεταμένης αποδέσμευσης ή μακράς δράσης

$

Όσοι είχαν μια περίοδο αποχής, συμπεριλαμβανομένων όσων αποφοίτησαν από θεραπευτική κοινότητα ή αποφυλακίστηκαν πρόσφατα

$

Άτομα που κάνουν χρήση ηρωίνης (σε διακύμανση η περιεκτικότητα της ηρωίνης στην τοπική αγορά)

$

Άτομα που επιχειρούν να αποκρύψουν ποσότητες οπιοειδών στον πεπτικό σωλήνα, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη (body stuffers), ή να περάσουν την ουσία από αεροδρόμια, τελωνεία, σωφρονιστικά ιδρύματα (body packers) κλπ.

$

Οι χρήστες που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λήψης υπερβολικής δόσης

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΑΛΟΞΟΝΗΣ

Αν υποψιάζεστε υπερδοσολογία οπιοειδών θα πρέπει:
q
Καλέστε το 166
q

Το άτομο θα πρέπει να τεθεί σε ανάπαυση και ανάσκελα και να υπάρξει φροντίδα ώστε να αναπνέει στην περίπτωση εμετού, για να μην πάθει ασφυξία. Του σηκώνουμε το σαγόνι και ανοίγουμε την κάτω γνάθο. Βασικό μέλημα είναι να του εξασφαλιστεί η δυνατότητα να αναπνέει, δηλαδή, να μην αποφραχθούν οι αεραγωγοί από την πτώση της γλώσσας προς τα πίσω.

q

Χορηγήστε ναλοξόνη. Η χορήγηση ναλοξόνης σ’ ένα άτομο που κάνει υπερβολική δόση μπορεί να σώσει τη ζωή του.

Αν είστε εκπαιδευμένοι και άνετοι να το κάνετε, μπορείτε επίσης να επιχειρήσετε αναπνοή διάσωσης ή/και θωρακικές συμπιέσεις μέχρι να ξυπνήσει.

q
Μετά την χορήγηση ναλοξόνης γυρίζουμε το άτομο στο πλάι .

ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΑΛΟΞΟΝΗΣ;

Η ναλοξόνη δρα για να αντιστρέψει την υπερδοσολογία οπιοειδών στο σώμα και έχει χρόνο ημιζωής 30 έως 90 λεπτά, αλλά πολλά οπιοειδή παραμένουν στον οργανισμό αρκετά περισσότερο από αυτό το χρονικό διάστημα. Εξαιτίας αυτού, είναι δυνατό για ένα άτομο να εξακολουθεί να βιώνει τα αποτελέσματα μιας υπερβολικής δόσης μετά το πέρας μιας δόσης ναλοξόνης. Επίσης, ορισμένα οπιοειδή έχουν μεγαλύτερη συγγένεια με τους υποδοχείς (όπως οι φαιντανύλες και η βουπρενορφίνη) και μπορεί να χρειαστεί επαναλαμβανόμενη χορήγηση δόσεων ναλοξόνης. Επομένως, ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε το 166, ώστε το άτομο να μπορεί να λάβει άμεση ιατρική φροντίδα

Τα άτομα στα οποία χορηγείται ναλοξόνη θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς μέχρι να φτάσει η επείγουσα περίθαλψη (Ε.Κ.Α.Β.). Μερικά άτομα μπορεί να ταραχθούν ή να συγχυστούν, γεγονός που μπορεί να βελτιωθεί με την παροχή καθησυχασμού και την εξήγηση των συμβάντων, καθώς η στέρηση που προκαλείται από τη ναλοξόνη μπορεί να είναι δυσάρεστη. Θα πρέπει, επίσης, να παρακολουθούνται για άλλες 2 ώρες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης ναλοξόνης για να εξασφαλιστεί ότι η αναπνοή δεν επιβραδύνεται ή σταματά.

Τα άτομα με σωματική εξάρτηση από οπιοειδή, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να έχουν συμπτώματα οξείας στέρησης μέσα σε λίγα λεπτά μετά τη χορήγηση ναλοξόνης. Τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, εφίδρωση, ναυτία, έμετο και τρόμο. Είναι μια άβολη και δυσάρεστη κατάσταση αλλά δεν είναι απειλητική για τη ζωή και συνήθως δεν προκαλεί σοβαρή οργανική βλάβη. Ο κίνδυνος θανάτου για κάποιον που κάνει υπερβολική δόση οπιοειδών είναι χειρότερος από τον κίνδυνο κακής αντίδρασης στη ναλοξόνη. Οι κλινικοί γιατροί σε χώρους επειγόντων περιστατικών εκπαιδεύονται για να προσφέρουν στους ασθενείς άμεση ανακούφιση και παραπομπή σε θεραπεία για τη διαταραχή χρήσης οπιοειδών με αποτελεσματικά φάρμακα μετά την αντιστροφή της υπερβολικής δόσης οπιοειδών.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη ναλοξόνη είναι σπάνιες, σε κάποιους όμως μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως συμβαίνει και σε άλλα φάρμακα. Συνολικά, η ναλοξόνη είναι μια ασφαλής ουσία, αλλά αναστρέφει μόνο την υπερδοσολογία σε άτομα με οπιοειδή στο σύστημά τους και δεν θα αναστρέψει τις υπερβολικές δόσεις από άλλες ουσίες, όπως η κοκαΐνη ή η μεθαμφεταμίνη.