ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΝΑΛΟΞΟΝΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ;

Ναι. Ειδικά όσον αφορά τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή φάρμακα, στις περισσότερες υπερβολικές δόσεις που συμβαίνουν, αναφέρονται ότι λαμβάνουν χώρα σε ιδιωτικές κατοικίες, και μεταξύ 70% και 90% από αυτές συμβαίνουν με τη παρουσία κάποιου άλλου προσώπου (συνήθως συγγενικού). Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκτός κάποιου θεραπευτικού προγράμματος για τα ναρκωτικά, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αιτία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, οπότε η ευρεία διάθεση της ναλοξόνης μεταξύ των χρηστών κρίνεται ως αναγκαία και προληπτική δράση για την εμπλοκή των ανθρώπων και τη διάσωση ζωών.

ΥΠΕΡΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΟΠΙΟΕΙΔΗ & ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Η υπερδοσολογία μπορεί να σκοτώσει. Καθώς το άτομο αρχίζει την υπερβολική δόση, η αναπνοή του επιβραδύνεται σημαντικά και μπορεί να σταματήσει. Το κλειδί για να σωθεί η ζωή ενός ατόμου που κάνει υπερβολική δόση, είναι να αναπνεύσει ξανά το συντομότερο δυνατό. Η υπερβολική δόση από άλλες ουσίες (π.χ. κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνη) έχει επίσης αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της συχνής ανάμειξης αυτών των ναρκωτικών με οπιοειδή.
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης και θανάτου είναι η χρήση ναρκωτικών μετά από μακρά περίοδο αποχής χρήσης, η ανάμειξη ουσιών (αλκοόλ, βενζοδιαζεπίνες, κοκαΐνη, συνταγογραφούμενα οπιοειδή κ.ά.), η διακύμανση της ποιότητας των ουσιών που διανέμονται στο δρόμο, η λήψη υψηλότερων δόσεων από τις συνηθισμένες και η συννόσηση με ιατρικές παθήσεις, όπως παθήσεις των πνευμόνων ή της καρδιάς.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΥΠΕΡΔΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΟΠΙΟΕΙΔΗ

q

Διακοπή ή μεγάλη επιβράδυνση της αναπνοής (βραδύπνοια)

q

Μεγάλη σμίκρυνση της κόρης του οφθαλμού (μύση)

q

Εικόνα κώματος

q

Κυανό χρώμα κυρίως στα χείλη και στα νύχια (κυάνωση)

q

Ενδείξεις ενδοφλέβιας χρήσης ουσιών στο σώμα ή ανεύρεσης σχετικών εργαλείων γύρω του

q

Χαλαρό σώμα (αν και μπορεί να είναι άκαμπτο με φαιντανύλη)

Αν υπάρχει υποψία υπερβολικής δόσης οπιοειδών προσπαθήστε να διεγείρετε το άτομο (βαθμολογία κλίμακας Γλασκώβης αν είναι αθροιστικά <12):

q

Μιλήστε του, ρωτήστε το όνομά του και παρακολουθείστε την ομιλία του (βρίσκεται σε σύγχυση; αποκρίνεται στις ερωτήσεις σας;)

q
Εξετάστε την κινητική του λειτουργικότητα (αποκρίνεται το σώμα του στις κινήσεις που του ζητάτε να κάνει;)
q
Ελέγξτε αν μπορεί να ξυπνήσει έπειτα από αίτημα, σκούντημα ή άλλο επώδυνο ερέθισμα